Steven Taipale

Karlaplan Galleri och Konst Ateljé

 

Värna miljön från starka lösningsmedel

Det talas mycket om miljön dessa dagar, men ganska lite görs i praktiken! Artister är ofta de som talar mest!
Vad gör du med det material som blir över efter ditt arbete?

Målarthinner, lacknafta och andra lösningsmedel är exempel på något som vi kan minska på i vår miljö och samtidigt tjäna både tid och pengar på.

Problemet uppkommer, enligt vad jag tror, när du som målare använder små kvantiteter av lösningsmedel i taget. Det är inte praktiskt att gå till miljöstationen och lämna in bara en eller två deciliter thinner. Det är lätt hänt att du sköljer ned det i slasken. Lacknafta och liknande produkter är svåra att separera från vatten. En liter är tillräckligt för att göra vatten motsvarande en hel simbasäng helt odrickbart. Varje år "försvinner" hunddratusental liter ut i våra vatten. Problemet är att de inte kommer att försvinna!

Så hur kan vi möta den mänskliga lättjan? Lätt! Målarthinner är en återanvändbar produkt! Sätt bara ett lock på burken med använt lösningsmedel och genom sedimentering kommer färgpigmenten att sjunka till burkens botten. Efter ett till två dygn kan du försiktigt hälla av den klara vätskan och använda den igen.

Spara burken med pigmenten till nästa gång som du vill återvinna lösningsmedel. Så smångingom, kanske efter ett år om du är en flitig målare, blir burken full med pigment. Då är det dags att gå till miljöstationen med den. Kom ihåg att pigmenten innehåller många skadliga ämnen!

Den här processen kan du upprepa många gånger med samma målarthinner.

En liter målarthinner kostar över 100 kronor. Varje gång du återanvänder 2 deciliter sparar du 20 kronor och du behöver inte gå till affärren så ofta och inte heller till miljöstationen varje gång.

Ett tips är att använda en vid burk för uppsamling av pigmenten. Då kommer nivån av thinner inte att vara så stor och sedimenteringen går fortare.

O.K, detta löser inte alla problem. Hur är det med papper och tygtrasor, som du använder? Ja, de utgör också ett problem. De avger en hel del skadliga ångor i luften på din arbetsplats. Du bör förvara dem i en sluten behållare Kom ihåg att blöta dem eftersom det finns risk för att de kan självantända.

Varning för särskilt giftiga färger! Vissa färger är giftigare än andra. T.ex. de som innehåller kadmium. Därför bör du hålla ögonen öppna och noggrant läsa vad det står på tuben. Om beskrivningen på tuben slutar med ordet "hue", så betyder det att färgen innehåller ett annat ämne än kadmium. Då kan du köpa den tuben.

Så långt vad gäller oljefärger. Hur är det då med akvarellfärger? Jo dessa pigment är lika skadliga för miljön. Även dessa förgpigment kommer att sjunka till botten. Jag har funnit att det bästa är att vara sparsam med mängden vatten och helt enkelt låta vattnet avdunsta.

Och till slut: paletten. Vad gär man med den överblivna färgen på paletten? Jag tyckte du sa att du är en artist! Gör något med färgen! Släng den inte!

Målat med färgrester 2        Målat med färgrester 1

Målat med färgrester!

Så här hanterar du använt lösningsmedel

Använt lösningsmedel

Häll av lösningsmedlet

Efter 1-2 dagar

Häll av försiktigt

Klar lösning + sedimenterade pigment

Klar lösning







Lützengatan 2, 123 42 Stockholm. Tel 070 545 6382
Öppent vardagar 10:30 - 18:00. Lördagar enligt överenskommelse
e-post: stevenart@live.se






Denna sida ändrades 2024-02-15 GB